Styl życia i dieta w migrenie

Home » Neurolog Warszawa » Styl życia i dieta w migrenie
a
bezpłatne przesiewowe badania pamięci

W tym wpisie:

Główne czynniki prowokujące napad migreny

  • Hormony kobiece (estrogeny i progesteron) są jednym z czynników wywołujących migreny. Dlatego migrena trzykrotnie częściej dotyczy kobiet niż mężczyzn.
     Okres okołomiesiączkowy (głównie przed i w trakcie) to czas sprzyjający migrenie, podobnie okres owulacji, leki hormonalne – antykoncepcja, HTZ.
  • Zbyt długi ale też zbyt krótki sen (optymalnie 7-9 godzin)
  • Stres a także okres odprężenia po stresie
  • Dieta – okresy głodzenia, zbyt mała podaż płynów, jakość diety (o tym poniżej)
  • Czynniki atmosferyczne (m. in gwałtowne zmiany ciśnienia atmosferycznego, pogody, wiatry, zmiana strefy czasowej/klimatu)
  • Silne bodźce zewnętrzne – np. zapachy, inne silne doznania słuchowe czy wizualne (głośny dźwięk, bardzo jasne lub pulsujące światło), mogą wywoływać migreny.
  • Zmęczenie i wysiłek fizyczny
  • Leki –  m. in. Nitrogliceryna i jej pochodne, histamina, nifedypina, ranitydyna, estrogeny

Dieta w migrenie - czynniki prowokujące

  • Czerwone wino
    Alkohol powodując rozszerzenie naczyń krwionośnych może wyzwalać ataki migreny. Ponadto powoduje również odwodnienie organizmu, które jest przyczyną bólów głowy. U osób szczególnie wrażliwych nawet niewielka dawka alkoholu może wywołać ból głowy.
    Szczególnie prowokujące działanie ma czerwone wino z uwagi na obecność fenoli. 
  • Czekolada
    W tym wypadku ważny jest rodzaj i ilość. Gorzka czekolada zawiera dużo flawonoidów wykazujących korzystne dla zdrowia działanie antyoksydacyjne (przeciwdziała utlenianiu się pierwiastków i związków).  Dla osób z migreną spożycie czekolady gorzkiej stwarza największe ryzyko wywołania napadu bólu. Czekolady mleczna i biała, spożywane w umiarkowanych ilościach, są najczęściej dobrze tolerowane. Istotna jest również ilość spożywanej czekolady – u każdego inna porcja może wywoływać ból głowy. Istotne jest także czy są jednocześnie inne czynniki prowokujące. Niektóre kobiety mają ochotę na czekoladę w czasie zmian hormonalnych (okres okołomiesiączkowy) oraz w sytuacjach stresowych – zatem możliwe że kumulacja czynników prowokujących ma tu większe znaczenie niż samo spożycie czekolady. Niezależnie od wszystkiego  w prewencji migreny należy unikać spożywania czekolady w większych ilościach.
  • Ser żółty i sery dojrzewające, pleśniowe
    Zawarta w nich tyramina należy do związków nazywanych aminami biogennymi, które poprzez pobudzenie obwodowego układu adrenergicznego wpływają
    na naczynia krwionośne mózgu – może to wywoływać migrenowy ból głowy.
    W największej ilości tyramina występuje w serach dojrzewających i pleśniowych, takich jak cheddar, brie, parmezan, roquefort.
    Tyramina występuje także  w winie typu wermut, chianti, także w piwie, podrobach, niektórych wędlinach i kiełbasach typu bologna, salami, w czekoladzie, przejrzałych bananach i innych fermentujących owocach oraz produktach przygotowanych
    na bazie soi.
  • Kofeina
    Jest substancją występującą w kawie, herbacie, czekoladzie, napojach energetyzujących, coli. W początkowej fazie migreny podaż kofeiny może być pomocna w łagodzeniu bólu. Kofeina wywołuje migrenę, jeśli przyjmuje się ją
    w dużych ilościach, np. przy wysokim spożyciu kawy i równoczesnym stosowaniu leków przeciwbólowych zawierających w swym składzie kofeinę. Napoje zawierające kofeinę mają ponadto działanie odwadniające a jest to dodatkowy czynnik prowokujący
  • Cytrusy
  • Orzechy, pestki nasionSubstancje dodatkowe do żywności 

    Migreny mogą być wywoływane  również przez substancje dodatkowe występujące w żywności.
    Należy unikać produktów z dużą zawartością glutaminianu sodu, siarczynami, barwnikami (czerwień koszenilowa) czy aspartamu (słodzik).
    * Glutaminian sodu ma symbol E-621 – stosowany jest do produkcji takich produktów jak chipsy, nachosy, krakersy, zupy i sosy w proszku, kostki rosołowe, buliony, mieszanki przyprawowe z dodatkiem glutaminianu sodu, gotowe dania, dressingi i ketchupy. Jednorazowa dawka glutaminianu sodu powyżej 5 g może wywołać tzw. „Zespół kuchni chińskiej” objawiający się silnym bólem głowy z zaczerwienieniem skóry głównie twarzy, uczucie napływu krwi do głowy z zawrotami głowy i dyskomfortem w obrębie jamy brzusznej)
    * Azotany i azotyny (E-250 i E-252) zawierają wędliny; szynki, kiełbasy i salami także bekon czy parówki.
    * Aspartam (E-951) może znajdować się w produktach typu light – ciastkach, cukierkach bez cukru, gumach do żucia bez cukru.
    * Barwniki mogą znajdować się np. w napojach, cukierkach, wyrobach cukierniczych.
    Informacje o substancjach dodatkowych w spożywanej żywności znajdują się na etykietach produktu.

Migrena – zalecenia dietetyczne dla migreników

  • Redukcja nadwagi/otyłości.
  • Regularne posiłki 4-5 /dobę Nie wolno dopuszczać do silnego uczucia głodu, ponieważ niski poziom glukozy może sprowokować atak migreny.
  • Odpowiednia do temperatury i aktywności podaż płynów
  • Redukcja kofeiny – kofeina może wyzwolić migrenę . Nie spożywać napojów energetyzujących i innych napojów zawierających kofeinę (cola).
    Kawę ograniczyć do 1-2 filiżanek jeśli trudno nam funkcjonować bez niej.
  • Spożywać jak najmniej przetworzone świeże produkty  (nieprzetworzone, chude mięso, owoce i warzywa).

Substancje rekomendowane w profilaktyce migreny

W diecie migrenowej powinna znaleźć się żywność będąca bogatym źródłem:

  • magnezu (np. rośliny strączkowe, szpinak, ziemniaki, orzechy, pieczywo pełnoziarniste), 
  • koenzymu Q10 (np. ryby, podroby, szpinak, brokuły), 
  • ryboflawiny (np. mleko, jogurty, brokuły, migdały, jaja, wędliny).
  • kwasów omega-3 (np. siemię lniane, łososie, tuńczyki, makrele) [5].

Opracowanie:  Anna Kurdyła, specjalista neurolog w Centrum Medycznym NeuroProtect.

Piśmiennictwo:

  • Scher AI, Stewart WF, Lipton RB. Caffeine as a risk factor for chronic daily headache: a population-based study. Neurology. 2004; 63(11):2022-27.Sun-Edelstein C and Mauskop A. Foods and supplements in the management of migraine headaches. Clin J Pain 2009;25:446-452.
  • Rockett, F. C. et al. Dietary aspects of migraine trigger factors. Nutr. Rev. 70, 337–356 (2012).
  • Kryteria diagnostyczne i leczenie migreny w oparciu o obowiązujące zalecenia międzynarodowe Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Bólu Głowy dotyczące leczenia migreny prof. dr hab. med. Adam Stępień Klinika Neurologii Wojskowego Instytutu Medycznego, Warszawa Medycyna po Dyplomie 2011(20); 9(186): 81-87
  • www.abcmigrena.pl

Udostępnij post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email