Styl życia i dieta w otępieniu i profilaktyce

Home » ADS » Styl życia i dieta w otępieniu i profilaktyce
a
badanie kliniczne miastenia

W tym wpisie:

- Zapobieganie otyłości
- Prawidłowa kontrola chorób i zaburzeń metabolicznych (nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, miażdżycy, insulinooporności, hiperhomocysteinemii, zaburzeń gospodarki lipidowej, przewlekłych stanów zapalnych)
- Dieta śródziemnomorska
- Nawodnienie (kobiety 2l/dobę; mężczyźni 2,5 l/dobę)

Styl   życia i dieta w otępieniu i profilaktyce

  • Zapobieganie otyłości
  • Prawidłowa kontrola chorób i zaburzeń metabolicznych (nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, miażdżycy, insulinooporności, hiperhomocysteinemii, zaburzeń gospodarki lipidowej, przewlekłych stanów zapalnych)
  • Dieta śródziemnomorska
  • Nawodnienie (kobiety 2l/dobę; mężczyźni 2,5 l/dobę)

Dieta śródziemnomorska

Aby postępować zgodnie z założeniami śródziemnomorskiego modelu żywienia, pamiętaj o kilku jej elementach:

  1. Stosuj oliwę z oliwek jako podstawowe źródło tłuszczu w  diecie.
    Jest ona szeroko rozpowszechniona w diecie śródziemnomorskiej. Bogata w witaminę E, beta-karoten i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Przez wielu uważana za skarb diety śródziemnomorskiej, nadaje potrawom unikalny smak i aromat.
  2. Spożywaj duże ilości owoców, warzyw, nasion roślin strączkowych i orzechów.
    Owoce i warzywa są głównym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego w diecie. Ponadto dostarczają duże ilości wody. Bardzo ważne, aby spożywać 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Zwiększamy w ten sposób spożycie witamin antyoksydacyjnych i błonnika pokarmowego. Uważa się, że te składniki pokarmowe zapobiegają rozwojowi chorób krążenia oraz niektórych nowotworów.
  3. Pieczywo i inne produkty zbożowe z pełnego przemiału (makaron, ryż) powinny stanowić część twojej codziennej diety.
    Codzienne spożycie produktów z tej grupy jest niezbędne z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów. Dostarczamy w ten sposób sporą dawkę energii, niezbędnej do codziennej aktywności. Należy mieć także na uwadze,
    że produkty węglowodanowe z pełnego przemiału to także dobre źródło błonnika pokarmowego, witamin i soli mineralnych.
  4. Staraj się spożywać produkty żywnościowe niepoddane uprzednio procesom przetwarzania, świeże i wytwarzane lokalnie.
    Ponadto pamiętaj o produktach sezonowych. Są one najlepsze zarówno pod względem zawartości składników odżywczych, jak i smaku oraz aromatu.
  5. Spożywaj produkty nabiałowe, głównie jogurty i sery. Jest to doskonałe źródło białka, składników mineralnych (wapnia, fosforu) oraz witamin. Fermentowane produkty nabiałowe (jogurty, kefiry, maślanki) zawierają żywe kultury bakterii, usprawniające pracę przewodu pokarmowego i zapewniające prawidłowy skład flory bakteryjnej jelit.
  6. Czerwone mięso spożywaj w umiarkowanych ilościach, najlepszą obróbką kulinarną jest duszenie.
    Wędliny włączaj do diety w małych ilościach, jako dodatek do kanapek. Mięso zawiera białko, żelazo i tłuszcz w zróżnicowanych ilościach. Należy pamiętać, że nadmierna ilość tłuszczów zwierzęcych nie jest korzystna dla naszego zdrowia. Od czasu do czasu można włączyć do jadłospisu niewielką ilość mięsa, jako dodatek do posiłku, którego podstawę stanowią warzywa i produkty węglowodanowe z pełnego przemiału.
  7. Ryby spożywaj obficie, a jajka w umiarkowanych ilościach.
    Zaleca się, aby ryby, zwłaszcza tłuste, morskie, spożywać przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu. Pomimo że jest to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, ma właściwości zbliżone do tłuszczów roślinnych, działających ochronnie
    na nasze serce. Jajka zawierają białko o dużej wartości odżywczej, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne. Jedzenie jajek 3–4 razy w tygodniu stanowi dobrą alternatywę dla spożywania mięsa i ryb.
  8. Świeże owoce należy jeść codziennie, jako deser.
    Słodycze i ciastka zaleca się spożywać tylko okazjonalnie. Świeże owoce są bardzo odżywcze, a ponadto nadają koloru i smaku naszej diecie.
    Pamiętaj: to dobra, zdrowa przekąska.
  9. Wino spożywaj w umiarkowanych ilościach, zawsze z posiłkiem jako część zbilansowanej diety.
    Wpisało się ono w tradycję diety śródziemnomorskiej. Wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy – oczywiście, przy zachowaniu umiaru. Podstawowym napojem pozostaje woda.
  10. Prowadź aktywny styl życia. Jest to tak samo istotne, jak zdrowy sposób odżywiania. Codzienna aktywność fizyczna, dostosowana do naszych możliwości pozwala zachować nam zdrowie na dłuższy czas.

Częstotliwość spożycia poszczególnych produktów żywnościowych w diecie śródziemnomorskiej

kilka razy dziennie

  • warzywa i owoce
  • produkty zbożowe z pełnego przemiału
  • nasiona roślin strączkowych
  • oliwa z oliwek
  • niesolone i niesłodzone orzechy i nasiona
  • mleko i przetwory mleczne

kilka razy w tygodniu

  • chude mięsa
  • jaja
  • ryby i owoce morza
  • czerwone win

kilka razy w miesiącu

  • słodycze
  • czerwone mięsa
piramida zywieniowa dieta

Dieta MIND - połączenie diety śródziemnomorskiej i diety DASH

Dieta MIND to połączenie diety śródziemnomorskiej i diety DASH (ang. Dietary Approches to Stop Hipertension) z istotnym udziałem czynników działających ochronnie na mózg (orzechy, owoce jagodowe, zielone warzywa liściaste).
Dieta MIND oprócz zaleceń diety śródziemnomorskiej uwzględnia włączenie do diety m.in.:

  • owoców jagodowych (truskawek, jagód, borówek, malin, porzeczek, jeżyn – także mrożonych ze względu na zawartość prozdrowotnych polifenoli).
  • zielonych warzyw liściastych (sałat, szpinaku, jarmużu – spożywanych na zimno ze względu na zawartość wrażliwego na temperaturę kwasu foliowego)

Czynniki dietetyczne modulujące stan zapalny w chorobie Alzheimera

Czynniki prozapalne

otyłość (przewlekły stan zapalny i produkcja cytokin prozapalnych przez tkankę tłuszczową)

duża zawartość cukrów prostych w diecie oraz spożywanie posiłków o wysokim ładunku glikemicznym (cukier, słodzone napoje, soki)

– duża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie (masło, smalec, tłuste mięso, śmietana)

– wysoka proporcja omega-6/omega-3(olej słonecznikowy, z pestek winogron, ryżowy, z pestek dyni, produkty ciastkarskie)

– dieta bogata w kwasy tłuszczowe trans(utwardzone oleje roślinne, produkty ciastkarskie)

– dieta niskobłonnikowa

Czynniki przeciwzapalne

EPA i DHA kwasy tłuszczowe omega-3 (tłuste ryby morskie)

EPA i DHA w połączeniu z witaminą D3, kurkumą, resweratrolem, witaminami z grupy B

kofeina (kawa)

ograniczenie ilości zaawansowanych produktów glikacji pochodzących z diety (d-AGEs) (wysokoprzetworzone produkty, smażenie)  zatem zastępować smażenie duszeniem, pieczeniem i gotowaniem

probiotyki (kiszonki, fermentowane produkty mleczne) oraz prebiotyki (banan, cebula, czosnek)

skrobia oporna  kwas masłowy, tłuszcze MCT (dodatkowe źródło energii w postaci ketonów)
Skrobia oporna zawarta jest w produktach skrobiowych (ziemniaki, ryż, kasze, makaron, nasiona roślin strączkowych i chlebie) poddanych naprzemiennemu procesowi ogrzewania i ochładzania – czyli warto odgrzewać obiady, zupy i tosty

polifenole (warzywa i owoce o intensywnej barwie, kawa, czekolada)

Efekt hipoglikemizujący można uzyskać poprzez dodanie do produktów węglowodanowych następujących składników:

warzywa (surowe lub gotowane) – błonnik w nich zawarty wiąże i utrudnia wchłanianie glukozy (dlatego owoce powinny zastąpić soki)
cebula lub czosnek – zawierają fruktooligosacharydy obniżające glikemię poposiłkową
czerwone wytrawne wino – działanie hipoglikemizujące, wyłącznie u pacjentów z prawidłowym poziomem trójglicerydów w surowicy!!!

Dodatkowo glukoza staje się trudniej dostępna gdy:
unikamy nadmiernego rozdrabniania (np. ziemniaki w całości zamiast puree)
unikać owoców w pełni dojrzałych (np. banany lekko zielone)
unikać niepotrzebnego gotowania warzyw (np. marchwi, buraków)

Nawodnienie – zalecenia:  
kobiety 2l/dobę
mężczyźni 2,5 l/dobę

PROSTE ZALECENIA ŻYWIENIOWE ABY ZASTĄPIĆ PRODUKTY PROZAPALNE PRZECIWZAPALNYMI

– ZAMIAST SERA ŻÓŁTEGO  SER MOZARELLA
– ZAMIAST ŚMIETANY  JOGURT NATURALNY GĘSTY

– ZAMIAST CZERWONEGO TŁUSTEGO MIĘSA  TŁUSTE RYBY MORSKIE (ŚLEDŹ, MAKRELA, SZPROT, PSTRĄG)
– ZAMIAST MASŁA I OLEJU SŁONECZNIKOWEGO  OLEJ RZEPAKOWY
– WYBIERANIE WARZYW I OWOCÓW O INTENSYWNEJ BARWIE
– SPOŻYWANIE WYŁĄCZNIE NAPOJÓW NIESŁODZONYCH

Opracowanie:  Anna Kurdyła, specjalista neurolog w Centrum Medycznym NeuroProtect.

Piśmiennictwo:
„Rozpoznawanie i leczenie otępień” Rekomendacje zespołu ekspertów Polskiego Towarzystwa Alzheimerowskiego pod red. T. Gabryelewicza, A. Barczak, M. Barcikowskiej

„Śródziemnomorska piramida żywienia” D. Wnęk Medycyna Praktyczna

Udostępnij post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email